VÄLKOMNA TILL

CITYFISKE I NORRKÖPING

 

Titta gärna under fliken Aktuellt och Händelser där ser ni vad som är på gång under året...

Skicka gärna in fångstbilder till vår hemsida. Det gör ni på adress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

Besök på Sveprol fettåtervinning

Den 1 november var vi fem stycken som besökte Sveprol fettåtervinning i Graversfors. Anläggningen ligger precis intill Pjältån och är en gammal byggnad som bl.a. är byggs av slagstensprodukter efter den masugn som en gång i tiden låg där för järntillverkning.

Vi träffade företagets platschef och en lokal tjänsteman på deras kontor för att berätta om vår oro för Pjältåns ekologi och den unika havsöringspopulationen som finns bara där.

Vi var överens om att anläggningen med dess nuvarande verksamhet inte ligger optimalt i en ravin och så nära ett högt natur 2000 klassat vattendrag. Det är också begränsade expansionsmöjligheter för företaget med dess placering. Vi framförde att vi vill att företaget flyttar till ett mer anpassat läge för deras verksamhet. Vi fick medhåll om att på sikt vore det bra att flytta, men att företaget nu har investerat senaste tiden i anläggningen och ser ingen ekonomisk möjlighet att flytta nu.

Vi var helt överens om att deras verksamhet inte ska få förstöra Pjältån och ta död på havsöringen m.m. Så de är beredda att hela tiden göra förbättringar, så inget från deras anläggning hamnar i Pjältån eller utanför deras invallningar som de anlagt.

Vi gjorde en rundvandring på anläggningen och fick veta hur verksamheten går till. De tar mot fett och frityroljor från hela landet som renas. Det luktar frityrolja över hela anläggningen, som även känns utanför. Det är ganska snabb nedbrytningstid på oljan som inte är giftig om den kommer i kontakt med markens jord. Hamnar den i vattnet så lägger den sig på ytan då oljan är lättare än vatten. Så om det blir utsläpp ska länsar kunna fånga upp oljan.

Vi kommer ha fortsatt dialog med företaget, för att förhindra nya utsläpp. Så alla som iakttar något som ser ut som utsläpp ta gärna foto och beskriv vad ni ser. Skicka det till Cityfiske så ser vi till att det kommer företaget till känna, så de kan vidta åtgärder.

Stefan Arrelid

Ordförande i Cityfiske Norrköping

 

OBS!!!

Ändrade fisketider för Oktober och November.....

Efter styrelsebeslut så ändras fisketiderna på sträcka B för oktober och november

nya tiderna som gäller from 1/10-2017 är klockan 06.00-20.00....

 

Nu har vi fått i sälskrämmorna i Lindökanal och vid Händelöbron

Vi vill tacka Arne Fjälling vid SLU, Länstyrelsen i Östergötland, Tekniska kontoret Norrköpings kommun,

Norrköpings hamn & stuveri, Torpheimergruppen,

som har hjälpt oss att göra detta möjligt...

 

Våffelgänget under Augustifestivalen...

 

 

 

 

 

 

Ervin Dubaric med 11,5 kg Havsöring 2015-07-14

 

Chargestorm AB var på besök och hade ett företagsfiske 10/6

strålande väder och en fin Havsöring på 4,6 kg som Johan Grahn

lyckades fånga..Kanske en blivande storfiskare !!!

 

 

 

Provfiske i Lekbäcken 2014-09-08:

 

Den 8 september 2014 gjordes ett elfiske i lekbäcken Strömsparken för att konstatera hur vida det skett lek av Öring/Lax samt dokumentera fiskbeståndet i allmänhet i lekbäcken.

Tre översiktliga fisken gjordes varav två i anslutning till gångbron i parken det ena uppströms och det andra strax nedströms gångbron. Dessutom utfördes ett fiske i kvillområdet (vid öarna).

Resultat:

Nedströms gångbron fångades totalt 19 Öringar som omräknat ger en täthet av ca 25/100 m2 vilket är en relativ hög siffra. Nästan alla Öringar förutom en var att betrakta som 0+ d.v.s

de var resultat av förra årets lek. En Öring var större drygt 20cm och förmodligen en som dröjt sig kvar av de som sattes ut i april.

Uppströms fångades fem Öringsungar, en Öringsmolt och en Laxsmolt de senare kvarvarande sedan utsättningen i april månad.

Slutsats av elfisket:

Elfisket visade som väntat på att det har förekommit lek under hösten 2013 och att det resulterat i ett antal Öringar som är födda här och därmed benägna att gå tillbaka för att leka i samma område.

 

 

 

 

 

© Cityfiske i Norrköping         |          Webbdesign Wera Media